Aktivnosti

/2018

Završena prva obuka za mreže škola u zaštićenim područjima (Projekat PA4NP)
12/05/2018

U periodu od 07-10. maja 2018. u Moroviću, Republika Srbija, održana je prva od tri obuke u okviru regionalnog obrazovnog projekta „Mreže škola u zaštićenim područjima“ koji WWF Adria i „Parkovi Dinarida“ realizuju u okviru programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“. Obuka je namijenjena osobama zaduženim za programe obrazovanja u zaštićenom području i nastavnike iz škola sa teritorije opština kojima pripada zaštićeno područje.

Projekat obuhvata i šest članica tj. zaštićena područja Parkova Dinarida iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije:

 • Zaštićena područja Kantona Sarajevo, Bosna i Hercegovina
 • Park prirode „Hutovo blato“, Bosna i Hercegovina
 • Nacionalni park „Lovćen“, Crna Gora
 • Nacionalni park „Skadarsko jezero“, Crna Gora
 • Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“, Srbija
 • Park prirode Stara planina, Srbija

I šest osnovnih škola:

 • OŠ "Dušan Vukasović Diogen" – Kupinovo, Srbija
 • OŠ Vuk Karadžić – Pirot, Srbija
 • JU "Druga osnovna škola", Ilidža/Hrasnica, Bosna i Hercegovina
 • Koledž ujedinjenog svijeta, Mostar, Bosna i Hercegovina
 • OŠ "Njegoš" Cetinje, Crna Gora
 • OŠ "Milan Vukotić" Golubovci, Podgorica, Crna Gora

"Prva obuka je obradila teme didaktičnih metoda u učenju, kritičko razmišljanje, iskustveno učenje, a sa učesnicima smo kroz brojne praktične primjere tokom rada na terenu pokazali na koje načine može da se uči o prirodi u prirodi. Sa učesnicima smo definisali i koje su poteškoće i izazovi sa kojima se susreću u svom radu, upravo tokom saradnje sa područjima odnosno školama. Ove informacije biće značajne za modelovanje naredne dve obuke, rada između i nakon obuka, ali će nam pružiti i važan okvir za pripremu priručnika", rekla je koordinatorka projekta Jovana Dragić May.

Predavači Alis Tinšmit i Emil Beneš iz Austrije, su edukatori sa bogatim iskustvom u sprovođeju obrazovnih programa u zaštićenim područjima i saradnici WWF Austrija, i Bojan Savić, pedagog sa višegodišnjim iskustvom rada u vaspitno-obrazovnom sistemu u Republici Srbiji.

Tokom obuke organizovovana je posjeta Specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara“ u Republici Srbiji koji je uključen u projekat Mreže škola u zaštićenim područjima. Naš domaćin Ivana Lozjanin, samostalni referent za zaštićena područja ispred upravljača „Vojvodinašume” zajedno sa kolegama upoznala je učesnike sa prirodnim vrijednostima i jedinstvenim karakteristikama područja. Organizovana je edukativna šetnja, posmatranje ptica, vožnja katamaranom i panoramsko razgledanje rezervata kao i posjeta koloniji ptica koja je u ovom periodu godine bogata raznim vrstama ptica selica.

Učesnici su istakli da im je obuka dala veću motivaciju da budu kreativni i da više rade sa učenicima u prirodi, da će konkretne primjere učenja u prirodi o prirodi koristiti u svom radu, istakli su vrijednost razmjene ideja i iskustava kolega iz regiona. 

Cilj ovog projekta je osnaživanje saradnje između lokalnih škola i zaštićenih područja, tačnije uključivanje nastavnika u kreiranje i promovisanje obrazovnih programa zaštićenih područja, što će vremenom doprinijeti boljem razumijevanju važnosti zaštite prirode kod mladih i njihovo aktivno učešće u toj sferi. Svako od šest zaštićenih područja koji su uključeni u projekat čini tim od predstavnika upravljača i dva nastavnika. Cilj nam je da se saradnja unaprijedi kroz uspostavljanje Mreže škola koja će dugoročno omogućiti većem broju lokalnih škola aktivno ućešće u planiranju i sprovođenju obrazovnih programa u zaštićenom području.

Jedan od očekivanih rezultata planiranih aktivnosti je i priručnik za osnivanje „Mreže škola u zaštićenom području“ koji će obuhvatiti dosadašnje iskustvo parkova u sprovođenju obrazovnih programa. Da bi se to iskustvo širilo dalje, priručnik će preko „Parkova Dinarida“ – mreže zaštićenih područja Dinarida biti distribuiran zaštićenim područjima koja žele da započnu saradnju sa lokalnim školama.

Naredna obuka u okviru projekta biće održana u parku „Škocjanske jame“ u Sloveniji u septembru 2018. Park „Škocjanske jame“ u septembru obilježiće 15 godina rada Mreže škola koju sprovode u saradnji sa sedam škola koja se nalaze na području parka. To će biti prilika da učesnicima našeg programa prenesemo iskustvo u uspostavljanju, razvoju mreže i razvoju obrazovnih aktivnosti koje se mogu sprovoditi na području zaštićenog područja. Pored predstavnika parka „Škocjanske jame“ svoja iskustva prenijeće i nastavnici koji su uključeni u rad Mreže škola.

Projekat Mreže škola u zaštićenim područjima traje do juna 2019. godine.