Novosti

/2017

Dobra saradnja zaštićenog područja i lokalnog stanovništva garantuje uspjeh
27/01/2017

Zagreb - Dobra saradnja lokalne zajednice s upravom nekog zaštićenog područja neophodna je za dobro poslovanje svih parkova. Kako je takva dobra saradnja upravo jedan od glavnih ciljeva WWF-ova programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, u Zagrebu je od 24. – 26. januara održana obuka procjenitelja koji će narednih mjeseci raditi sa zaštićenim područjima u regiji.

 „Temeljem ove procjene definisaćemo potrebe prema kojima ćemo edukovati službenike zaštićenih područja za bolju saradnju s lokalnom zajednicom. U Zagrebu se okupilo 25 stručnjaka koji su izrazili želju da budu naši procjenitelji, te su uz podršku tima konsultanata iz Velike Britanije, Slovenije i Srbije obučeni za sprovođenje procjene saradnje zaštićenih područja i lokalne zajednice", ističe Leon Kebe, voditelj programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ u WWF Adriji.

 Procjena će se sprovesti u više od 70 zaštićenih područja Dinarskog luka. Procjenitelji dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova*, Albanije i Makedonije, a izabrani su putem konkursa koji su objavili WWF Adria i Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida. Tokom sljedeća dva mjeseca oni će prikupljati informacije o trenutnom nivou  saradnje zaštićenih područja i lokalne zajednice. Primjeri dobre prakse pokazali su da se kroz partnerstvo i saradnju lokalnog stanovništva i parka ostvaruju veće ekonomske, okolišne i društvene dobiti.

 “U okviru projekta pripremljena su dva upitnika: za prikupljanje podataka iz perspektive zaštićenih područja te za prikupljanje podataka iz perspektive lokalnih zajednica. Predviđeno je da svako zaštićeno područje ispuni jedan upitnik, dok će predstavnici lokalne zajednice ispuniti od pet do deset upitnika”, objasnila je Violeta Orlović Lovren, jedna od konsultanata. Uz pomoć upitnika projektni tim će analizirati saradnju te identifikovati  primjere dobre prakse. Nakon analize, rezultati će se evaluirati s ciljem pripreme i primjene plana s jasnim preporukama za razvoj buduće saradnje.

 

arhiva
dokumenti