Novosti

/2017

Objedinjeni rezultati radionica Procjene uključenosti zajednice u rad parkova
31/05/2017

Nakon sprovodjenja  radionica „Procjena uključenosti lokalne zajednice u proces odlučivanja u zaštićenim područjima“ u 67 parkova regije, početkom maja u Crnoj Gori sastao se tim stručnjaka,  koji stoji iza izrade metodologije koja je korišćena na radionicama.

Stručnjaci su prošli kroz izvještaje s radionica, te  koristeći se metodologijom napravili  analizu i objedinili rezultate svakog parka. Temeljem toga počeli su raditi plan aktivnosti koji uključuje preporuke za parkove i njihove lokalne zajednice kako poboljšati saradnju. Glavni rezultat će biti nacionalni izvještaji za svaku državu koji će biti proslijeđeni nadležnim institucijama, partnerima i saradnicima.

Stručnjaci su rezultate predstavili Asocijaciji Parkovi Dinarida koja će to koristiti kao svoj standard za sve članove mreže zaštićenih područja Dinarida. Tako će unaprijediti saradnja s lokalnom zajednicom, što je jedan od osnova dobrog upravljanja svakog zaštićenog područja. 

U timu stručnjaka su Wilf Fenten i Richard Partington, Jana Kus Veenvliet i Violeta Orlović Lovren, svi sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa zaštićenim područjima.  Oni su u saradnji s WWF-ovim timom u sastavu Marija Kukec, Leon Kebe i Deni Porej analizirali podatke prikupljene tokom radionica,  koje je sprovodilo tim od  22 procjenitelja posebno obučenih za tu svrhu. 

Preporuke za zaštićena područja po zemljama i nacionalni izvještaji biće objavljeni ove jeseni, a WWF će aktivnosti koje vode ka unapređenju rada sprovoditi zajedno s Parkovima Dinarida još dvije godine, do kraja programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“.