Novosti

/2017

Počeo drugi ciklus WWF akademije za prirodu
11/10/2017

Istraživačka stranica Petnica, Valjevo, 11. oktobar 2017. godine – WWF - Svjetska organizacija za prirodu, drugu godinu zaredom organizuje „WWF akademiju za prirodu“, u okviru koje će od 10. do 14. oktobra u Istraživačkoj stanici Petnica boraviti učenici i nastavnici iz 10 osnovnih i srednjih škola iz cele zemlje. 
 
Polaznici Akademije dolaze iz škola koje se nalaze u blizini pet zaštićenih područja u Srbiji – Nacionalni park Tara, Nacionalni park Fruška gora, Nacionalni park Đerdap, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Predio izuzetnih odlika Avala. Misija „WWF akademije za prirodu“ je da kroz kreativne radionice i predavanja obuči učenike i nastavnike da osmisle i realizuju projekte koji će doprineti promociji zaštićenog područja u čijoj blizini žive.
 
„Zaštićena područja dobila su još jednu generaciju ambasadora koji su trenutno na obuci kojom ih osnažujemo da se aktivno uključe u očuvanje prirode i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti tih područja. Boravak u prirodi, rad na terenu i u grupama omogućuje im da upoznaju prirodu koja ih okružuje, ali i da spoznaju da su njen nerazdvojivi deo, a time postaju odgovorni prema prirodi, to jest njeni ambasadori“, kaže Sonja Bađura, koordinatorka obrazovnih programa WWF u Srbiji.
 
Program akademije će i ove godine obuhvatiti teme koje će pored ostalog govoriti o zaštićenim područjima, njihovom značaju za ljude i prirodu, o ekološkom otisku, odnosno životnom stilu i uticaju ljudi na prirodu, kao i o aktivnom učešću građana u očuvanju prirode. Polaznici će takođe dobiti osnovno znanje o komunikaciji sa medijima, kako bi svoje projekte promovisali što široj javnosti. Tokom trajanja projekta škole će aktivno sarađivati sa upravljačima zaštićenih područja i dobiti titulu ambasadora zaštićenog područja.
 
WWF akademija za prirodu već može da se pohvali brojnim rezultatima rada prve generacije ambasadorskih škola,  a među njima su filmovi i pozorišne predstave na temu zaštite prirode, izgradnja mini zaštićenog područja u školskom drvorištu, osmišljavanje i produkcija promotivnih materijala, foto izložba, kao i mnogi drugi. 
 
WWF akademija za prirodu dio je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi, te turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja. 
 
Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i JP „Srbijašume“ i JP „Vojvodinašume“, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.

arhiva
dokumenti