Novosti

/2017

Prepoznajte vrijednost naše prirode uz prirodazaljude.org
16/05/2017

Regija u kojoj živimo prepoznata je širom svijeta po izuzetnim prirodnim vrijednostima: netaknutim rijekama, šumama visoke vrijednosti, jedinstvenoj obali i bogatom divljem svijetu. Prepoznamo li i sami vrijednost prirode koja nas okružuje, ozbiljnije ćemo shvatiti obavezu njene zaštite koja se tiče svakog pojedinca. WWF je stoga pokrenuo internetsku stranicu prirodazaljude.org kojom na jednom mjestu ističe vrijednosti prirode.

„Ovom stranicom želimo prikazati prirodu kroz vrijednosti vode, šume, mora i drugih ekosistema bez kojih život na Zemlji ne bi bio moguć. Želimo ohrabriti političare da prilikom donošenja odluka uzmu u obzir širok spektar prirodnih vrijednosti, a poslovni sektor da integriše zaštitu i održivo korištenje prirodnog i društvenog kapitala u svom poslovanju“, ističe urednica stranice Kasandra-Zorica Ivanić iz WWF Adrije.

Stranica se temelji na podacima, pričama i primjerima dobrih praksi kako koristiti prirodne vrijednosti na održiv način i tako doprinijeti ekonomskom i društvenom razvoju naše regije.

U cilju podsticanja  lokalnih zajednica da aktivnije učestvuju u upravljanju prirodom i njenim resursima, ova stranica nudi i modele za takve saradnje te može podstaknuti svakog pojedinca da se aktivira u zaštiti naših prirodnih vrijednosti.

Podaci objavljeni na prirodazaljude.org temelje se na analizi procjene dobrobiti zaštićenih područja (PA-BAT) koju je WWF proveo u 58 parkova naše regije. Stranica prirodazaljude.org trenutno se temelji na podacima vezanima uz prirodu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a u WWF-u ističu da će do kraja ljeta obuhvaćati sve zemlje regiona. Stranica je ostvarena kroz program „Zaštićena područja za prirodu i ljude“.

arhiva
dokumenti