Novosti

/2017

Samo saradnja lokalne zajednice i uprave Nacionalnog parka Una donijet će vrhunske rezultate
17/03/2017

BIHAĆ – Tijekom svečanosti koju je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF priredila u Vijećnici grada Bihaća u srijedu je službeno formiran turistički klaster Una. Rezultat je to trogodišnje suradnje između lokalne zajednice, pružatelja turističkih i sportskih udruga te drugih dionika na području Bihaća. Klaster je osmišljen kako bi pomogao lokalnim poduzećima i turističkim subjektima da iskoriste ekonomske mogućnosti koje donosi povećanje turizma u Nacionalnom parku Una, a osnovan je u okviru WWF-ova programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude" - terenski projekt Una koji financira švedska razvojna agencija Sida.

Zahvaljujući prepoznavanju NP Una kao jedne od najatraktivnijih lokacija u Bosni i Hercegovini posljednjih godina, broj turista na području grada Bihaća i u samom NP Una se povećao do zavidne brojke od 50 000 posjetitelja. Turizam je tako zauzeo vodeće mjesto privrednih aktivnosti i pojavila se potreba za zajedničkim djelovanjem, intenzivnijom promocijom, podizanjem kvalitete i jedinstvenim identificiranjem lokalne turističke ponude. 

„Zbog nedostatka strateškog pristupa i tijela koje bi se ciljano bavilo pitanjem razvoja održivog turizma u kontekstu zaštićenog područja pokrenuta je inicijativa za osnivanjem ovog klastera u kojem vodeću ulogu imaju dionici razvoja turizma uz Nacionalni park Una. Fokus će biti na aktivnostima koje će pridonijeti izgradnji identiteta destinacije, boljoj promociji, podizanju kvalitete usluge i jačanju konkurentnosti sektora turizma,“ ističe Zrinka Delić, WWF-ova koordinatorica terenskog projekta Una.

U narednoj godini WWF će podržati klaster nizom treninga i radionica kako bi se povećala konkurentnost domaćih pružatelja turističkih usluga te proizvođača autohtonih rukotvorina i domaćih specijaliteta. Kroz dugogodišnju suradnju s klasterom, WWF će promovirati turizam na bihaćkom području i podići svijest o samom klasteru na nacionalnim i regionalnim turističkim manifestacijama i sajmovima. Također će provesti i program malih grantova za razvoj turističkog sektora i tako pružiti podršku malim poduzećima te promovirati lokalni brand.

„Švedska je posvećena podržavanju projekata koji štite okoliš te tako doprinosi održivom razvoju. Iznimno mi je zadovoljstvo da švedska vlada podržava ovu značajnu inicijativu pomažući stvoriti model u kojem je Nacionalni park Una pokretač gospodarskog razvoja, istodobno štiteći prirodu i ekosustav. Ovo je odličan primjer što je moguće napraviti kada članovi zajednice surađuju s upraviteljima prirodnih resursa“, izjavio je ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg. 

Martin Šolar, direktor WWF Adrije, na konferenciji za novinare je istaknuo: „Dugogodišnja odlična suradnja lokalne zajednice, nacionalnog parka Una i WWF-a rezultirala je mnogim inicijativama od kojih je osnivanje klastera jedinstven cilj. Njime se želi pokazati da samo zajedničkim radom i suradnjom u zaštićenim područjima dolazimo do vrhunskih rezultata i kvalitetne ponude uz očuvanje prirodnih resursa“. 
Sve projektne aktivnosti u konačnici će pridonijeti zapošljavanju i jačanju sektora turizma kao najprofitabilnije grane privrede kod nas, koja direktno ili posredno aktivira veliki broj poduzeća i pojedinaca, istovremeno uz sigurnost da će netaknuta priroda ostati zaštićena.

„Formiranje turističkog klastera Una predstavlja još jedan iskorak u stvaranju destinacije koja nije vezana samo za nacionalni park nego i šire područje Pounja. Udruživanje će prije svega značiti ozbiljniji zajednički rad na promociji sveukupne turističke ponude i njenog proširenja, kao i zajedničko planiranje aktivnosti vezanih za jačanje sektora održivog razvoja i sektora zaštite i očuvanja prirode i okoliša. Posebno je značajno da će se raditi na brendiranju destinacije gdje je NP Una prepoznat kao perjanica turističke ponude ovog dijela Bosne i Hercegovine“, rekao je direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić.  

arhiva
dokumenti