Novosti

/2017

Spasavanje zalutalog Bjeloglavog supa - rijetke vrste ptica
19/02/2017

Bjeloglavi sup, zahvaljujući savjesnim šumarima  spasen je u crnogorskom selu Opasanica, ispod planine Komovi. U redovnom obilasku šume, Boško Milošević naišao je na ogromnu pticu, koja nije mogla da uzleti. Kako nije mogao sam da podigne pticu sa rasponom krila od tri metra, pozvao je  svog prijatelja, koji mu je pomogao da bjeloglavog supa prevezu do mještanina Mila Ilinčića, gdje je ptica zbrinuta. Za tu priliku na brzinu je napravljen kavez, u kojem je  ptica hranjena do dolaska ornitologa i veterinara. Oni su pticu prevezli do ambulante u Podgorici i konstatovali da nema povrede krila.

Bjeloglavi sup, nakon dvonedeljnog oporavka u Centru za zaštitu i proučavanje ptica, pušten je na slobodu na granici Crne Gore i Srbije, kako bi uspješno stigao do hranilišta za supove na Uvcu, odakle se pretpostavlja i da je stigao. Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore uz pomoć kolega iz Slovenije upisali su supa u ornitološku istoriju Crne Gore, kao prvu pticu čije će se kretanje pratiti u realnom vremenu.

"Nakon uspješnog oporavka, Centar za zaštitu i proučavanje ptica uz stručnu pomoć kolege Tomaža Miheliča iz Društva za zaštitu in opazovanje ptic Slovenije, opremio je bjeloglavog supa sa satelitskim transmiterom, kako bi njegovo kretanje mogli pratiti u realnom vremenu. Na ovaj način sup Milo je upisan u ornitološku istoriju Crne Gore kao prva ptica čije kretanje će se pratiti u realnom vremenu. Transmiter koji teži svega 28 grama, a postavljen je na leđa ove veličanstvene ptice ima mikro solarni panel koji služi za napajanje baterije", saopštili su iz Centra.

Milovo kretanje, kako dodaju, zbog njegove sigurnosti neće biti dostupno u realnom vremenu, ali će njegove pustolovine vrlo rado i redovno izvještavati, nakon određenog protoka vremena i odlaska sa lokacije o kojoj izvještavaju. Nabavka satelistkog uređaja omogućena je zahvaljujući MAVA fondaciji.

Ovo je još jedan lijep primjer spašavanja ove rijetke vrste ptica.

Mladi šumar Boško sa svojim prijateljima primjer je kako ljudi i lokalna zajednica treba da se odnose prema prirodi koja ih okružuje.

Bjeloglavi supovi – najbolji "čistači prirode"

Bjeloglavi sup poput ostalih vrsta lešinara, hrani se uginulim životinjama, čime smanjuje mogućnost povećanja broja bakterija ili njihovih mutacija koje utiču na širenje zaraza, te pomaže proces razgradnje biloškog otpada. U svijetu postoje 23 vrste supova, a zajednička im je karakteristika da nikada ne love plijen. To je ujedno i najugroženija grupa životinja na svijetu i smatra se da će za jednu deceniju više od polovine njegovih vrsta nestati.

Životni vijek lešinara u prosjeku iznosi 18, ali pojedine vrste žive i do 50 godina. Mala populacija lešinara ogleda se i u njihovom reproduktivnom ciklusu. Potomstvo dobijaju jednom godišnje i to svega jedno jaje, a mladunac postaje samostalan tek nakon jedne godine.

U Crnoj Gori, bjeloglavi supovi su prije 20 godina, gnijezdili u kanjonu rijeke Cijevne. Razlog nestanka ove vrste sa teritorije naše zemlje najvjerovatnije je nedostatak hrane, usljed smanjenja stočnog fonda, ali posebnu prijetnju predstavlja i trovanje. Naime, 2012. godine u Bratonožićima, nastradalo je više supova, hraneći se lešinama otrovanih vukova.

arhiva
dokumenti