Novosti

/2017

WWF Adria i Parkovi Dinarida predstavljeni na Međunarodnom festivalu alpskog cvijeća u NP Triglav
31/05/2017

Bohinj - U okviru 11. Međunarodnog festivala alpskog cvijeća, koji se održava u Bohinju, u Nacionalnom parku Triglav, čiji suorganizator je i WWF Adria, u okviru tematskog dana  zaštićenih područja predstavili su se WWF Adria i Parkovi Dinarida.

Na stručnoj konferenciji  festivala, posebno je razmatrana  tematika turizma u zaštićenim područjima. Članovi Parkova Dinarida iz Bosne i Hercegovine - NP Una , Hrvatske - NP Kornati i Srbije - NP Fruška Gora, kao nosioci Evropskog certifikata za održivi turizam (ECST),  predstavili su svoje primjere dobre prakse  i istakli važnost tog prestižnog priznanja ne samo za parkove, već cjelokupan razvoj zaštićenih područja u ovom regionu.

Učesnike konferencije posebno je zanimao rad WWF Adrije i Parkova Dinarida. Direktor WWF Adria, Martin Šolar  predstavio je značaj i rad zaštićenih područja iz osam država regiona. Učesnicima se obratio i predsjednik Asocijacije Parkova Dinarida, Amarildo Mulić, koji je naglasio značaj umrežavanja zaštićenih područja.

U  Informacijskom centru Nacionalnog parka Triglav, nakon stručne konferencije, široj javnosti predstavljena je Asocijacija Parkovi Dinarida. Zanimljivu panel diskusiju moderirao  je direktor WWF Adria, Martin Šolar. Predsjednik Parkova Dinarida i direktor NP Una Amarildo Mulić, predstavio je misiju i viziju Asocijacije, u cilju unapređenja zaštite prirode i daljeg uvezivanja zaštićenih područja Dinarida, kao i jačanja te organizacije u partnerstvu sa WWF Adria i drugim relevantnim nacionalnim i medjunarodnim institucijama.

arhiva
dokumenti