Novosti

/2017

Za uspješan rast malih poslovanja neophodna je motivacija i dobro poslovno planiranje
10/05/2017

WWF je kroz projekt „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ za ušesnike Nacionalnog parka Una organizovao radionice iz poslovnog planiranja i osobne motivacije

Jedan od temelja dobrog funkcionisanja poslovanja je njegovo uspješno planiranje. Tako se može osigurati i održivi rast tog istog poslovanja, a da bi se sve to postiglo, potrebna je dobra motivacija. Stoga je WWF Adria, u saradnji s Nacionalnim parkom Una i nedavno osnovanim Turističkim klasterom Una, unutar svog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude – Terenski projekt Una“ organizovala trodnevnu radionicu poslovnog planiranja u Kulen Vakufu u Bosni i Hercegovini namijenjenu učesnicima koji razmišljaju o pokretanju privatnog biznisa vezanog uz održivi turizam. Radionici je bila jednako korisna za one koji tek počinju, kao i za one koji su već započeli biznis i žele ga proširiti, te su im potrebna nova znanja i vještine.

Osim teorijskog dijela pripreme poslovnih planova, fokus radionice je bio na poslovnim idejama učesnika kako bi dobili što više konkretnih informacija u vezi s vlastitim poslovnim planom. Učesnici su razvili vlastite poslovne ideje od kojih svaka može doprinijeti kreiranju novih turističkih proizvoda.

„Najveći broj učesnika koji se odazvao u ovom krugu je s područja NP Una što nas izuzetno veseli, jer su upravo oni pokretači razvoja održivog turizma u Nacionalnom parku. Drugi krug radionica iz poslovnog planiranja održaće se u Bihaću, te takođe očekujemo odličan odaziv. Nadamo se da će ova radionica na kraju rezultirati novim turističkim proizvodima“, izjavila je Zrinka Delić, voditeljka projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude – Terenski projekt Una“.

Osim poslovnog planiranja organizirana je i dvodnevna radionica iz osobne motivacije s ciljem podsticanja učesnika da iskoriste svoje prirodne potencijale, povećaju samopouzdanje, prepoznaju i savladaju prepreke na putu do izazovnih ciljeva te svoje ideje pretvore u poslovni uspjeh.Učesnici su razmijenili svoja iskustva te probleme s kojima se suočavaju prilikom pokretanja posla i stvaranja nove turističke ponude. Pokazali su i veliki entuzijazam i zainteresiranost te uvidjeli da zajedničkim snagama mogu napredovati i stvoriti bolje poslovno ozračje.

Na radionici su učestvovale osobe s područja NP Una i njenog užeg dijela, žene te veliki broj mladih koji tek razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa.

Organizacija ovih radionica i sprovođenje planiranih aktivnosti  doprinijeće jačanju sektora turizma kao najprofitabilnije grane privrede u Bosni i Hercegovini, koja direktno ili indirektno aktivira velik broj preduzeća i pojedinaca, istovremeno uz garanciju da će prirodni resursi ostati zaštićeni i očuvani za buduće generacije.

Cilj terenskog projekta Una je da se u Nacionalnom parku Una i njegovoj široj okolini uspostavi model rada gdje je nacionalni park generator razvoja ekološki odgovornog poslovanja, kroz pružanje podrške za ideje održivog poslovanja, plasiranje lokalnih proizvoda na tržište te njihovo brendiranje. Kroz taj projekt koji financira švedska razvojna agencija Sida, za podršku svim aktivnostima WWF-a oko Nacionalnog parka Una, za četiri godine izdvojeno je 322 530 eura.

Ana Volarić, WWF Adria

arhiva
dokumenti