Nacionalni park
Dajti planina

osnovne informacije
natrag
površina

površina

292 km²

broj posjetitelja

broj posjetitelja

0

broj posjetitelja

godina osnivanja

više

 Nacionalni park Planina Dajti (takođe Dajti / Dajt planina / Planinski nacionalni park) (Albanski: Parku Kombëtar i Malit të Dajtit or Parku Kombëtar i Dajtit) nalazi se 26 km istočno od glavnog grada i 50 km istočno od međunarodnog aerodroma Tirana Majka Tereza. Park ima površinu od 3.300 hektara, veoma je posjećen na dnevnom nivou i smatra se "Prirodnim Balkonom Tirane".

 Planina Dajti i Priska planina (1353m) na jugu i Brari na sjeveru čine nacionalni park koji ima pokrivenost od 29.216,9 hektara. Zaštićeno područje od 1300 hektara (13 km2) prošireno je 21. juna 2006. pa jezgro ima sada 9.000 jutara (36 km2). Pored šuma i predivnih planinskih pejzaža sa mnogo divljeg cvijeća, zaštićeni su i brojni sisari. U parku postoje divlje svinje, evroazijski vuk, crvena lisica, evropski zec, mrki medvjedi i divlje mačke. U donjem dijelu planine nalazi se je vegetacija s mnogo crnjuše, mirte i šumskih jagoda. Hrast dominira na oko 1.000 metara nadmorske visine uz bukove šume sa nekim četinarima. Na vrhu je gotovo bez vegetacije. Brari planine na sjeveru su takođe dio zaštićenog područja koje se nalazi u blizini sela Brar i obuhvata panoramski kanjon Brari, osmanlijski most Brari i pećinu. Jedno od glavnih izvora vode u Tirani, jezero Bovilla, nalazi se sjeveroistočno od sela Brar.

 Do planine Dajti može se doći uskim asfaltiranim planinskim putem do područja poznatog kao Fusha e Dajtit. Ovo je bila lokacija ljetnjeg kampa, ali sada je mesto mnogih restorana i radio / TV predajnika. Sa ovog malog područja pruža se odličan pogled na Tiranu i njenu ravnicu. To je razlog zbog kojeg je ovo mjesto proglašeno balkonom Tirane. Od juna 2005. godine, planinari i posetioci planine mogu koristiti austrijsku gondolsku žičaru sa istočne periferije Tirane do Fusha e Dajtit (ravnica Dajti) na 1050 metara nadmorske visine.

U poslednje vrijeme na tom području otkriveni su tragovi praistorijskih naselja i utvrđenja iz kasnijih perioda.

 Info:           

E-mail: lut_miftari@yahoo.com 

Telefon: +355682046292

Rr. S. Frasheri No.4 Tirana 1000 Albanija