Nacionalni park
Lura

osnovne informacije
natrag
površina

površina

13 km²

broj posjetitelja

broj posjetitelja

0

broj posjetitelja

godina osnivanja

1966

više

Nacionalni park Lura (Parku Kombetar i Lures na albanskom) nalazi se na istočnim padinama planine Lura. Proglašen je 1966. godine odlukom Vijeća ministara Albanije. Nacionalni park pokriva područje od oko 1280 hektara. Grad Peshkopi je oko 25 kilometara istočno od Nacionalnog parka, dok su sela poput Fushë-Lurë i Sina e Epërme još bliže Nacionalnom parku.

 Nacionalni park je dom mnogim rijetkim životinjama kao što su gore navedene. Ali ipak najveća atrakcija su 12 jezera koja privlače brojne posjetioce tokom cijele godine. Površine 1.280 hektara nalaze se na istočnoj strani planinskog masiva "Kunora e Lures". Njegovih 12 ledničkih jezera nudi slikovito i atraktivno okruženje na nadmorskoj visini od 1.350 - 1.720 m. Među mnogobrojnim jezerima izdvajaju se Veliko jezero 32 hektara, jezero Pina 13 hektara, Crno jezero 8 hektara i Jezero Cvijeća 4 hektara. Međutim, nakon pada komunizma, područje je patilo od masovnog krčenja šuma od ilegalnih seča i šumskih požara koji su ozbiljno pogodili ekosisteme oko mnogih glacijalnih jezera. Četiri glavna jezera su: Veliko jezero (Alb .: Liqeni i Madh) Crno jezero (Alb .: Liqeni i Zi) Jezero Cvijeća (Alb .: Likeni i Luleve) Kravlje jezero (Alb .: Liqeni i Lopeve).

U južnom dijelu parka nalazi se livada pod nazivom Polje Mares koja pruža opuštajući pogled, jer je njegova vegetacija raznovrsna sa višebojnim cvijećem i puno četinarskog drveća. Ovaj park nudi razne mogućnosti za razvoj eko-turizma, zimskih sportova, jahanja konja i sl. Glacijalni kompleks Lurskih jezera jedan je od najljepših bisera albanske prirode. Glacijalna jezera Lure imaju ukupnu površinu od 100 hektara. Nalaze se u sjeveroistočnom dijelu zemlje u okrugu Dibra. Zimi se ova jezera zamrzavaju, formirajući tako prirodne staze za skijanje. Jezero Cvijeća je zaista zapanjujuće sa velikim bijelim ljiljanima tokom ljeta, ostavljajući utisak velike bašte stvorene rukom baštovana.

 

Info:   

E-mail: bekimqosja@yahoo.com

Telefon; +355682307406

Bul.Elez Isufi, Peshkopi. 8301 Albanija